Ето най-оригиналната абитуриентка! Невероятна гледка! Вижте как дойде на бала си преди 4 години!

Ето най-оригиналната абитуриентка! Невероятна гледка! Вижте как дойде на бала си преди 4 години!

Днес Теа Димитрова учи ветеринарна медицина в Стара Загора

Абитуриентските балове вече започват и обяснимо те ще приковат вниманието на много хора през следващите дни. Но в Стара Загора и досега не са забравили как преди 4 години зрелостничката от местната Ветеринарна гимназия Теа Димитрова Теа Димитрова дойде на бала си, яхнала черен кон.

„Моят кавалер за бала е Тюмен“, обяви тогава момичето за въпросния кон.

И до днес Теа си остава една от най-атрактивните и нестандартни абитуриентки, празнували някога завършването на средното си образование в Стара Загора. Тогава „24 часа“ разказа нейната история. Днес, 4 години по-късно, отриваме една пораснала Тея – някогашната абитуриентка вече е на 23 години, омъжена, майка на син Русен, който е на 1,5 годинки. Сбъднала е тогавашната си мечта и учи ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора, вече е в трети курс.

Теа и Тюмен на абитуриентския бал на момичето. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Ето как звучеше нейната история точно преди 4 години:

„Моят кавалер за бала е Тюмен“, казва Теа Димитрова от Стара Загора. Теа е 19-годишна абитуриентка от 12 „в“ клас на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“. Но Тюмен е… кон от стопанство в Свиленград. Ще го докарат от южната граница в Стара Загора с камион на 29 май специално за абитуриентския бал на Теа. /И настина го докараха – б.а./.

„Това съм си го решила от 3-4 години“, категорично е момичето, което израсло сред конете на баща си Ангел във фермата им в чирпанското село Свобода. Там той гледа телета и 30 коня, но предимно за впрягане и за надбягване с двуколки. А Тюмен е 6-годишен жребец за езда, купен от Холандия. Черен фризиец. Познавачите знаят, че това са много красиви коне с кротък нрав, чиято родина е тъкмо Холандия. Славят се с дългите си гриви и опашки, които обикновено не се подстригват и стигат до земята. Впечатляват и с походката си – когато вървят, отстрани изглежда, че танцуват. „Когато татко ме заведе на гости при Людмил в Свиленград и видях Тюмен, вече знаех, че ще бъда с него на бала“, категорична е Теа. Намира, че конят може да бъде истински приятел на човека, с който можеш да споделяш всичко, без да те предаде.

И добавя: „Повече ме разбират от хората“. Тъкмо бащй й я научил да язди, била на десетина години. Случвала се е и да падне от кон, и да бъде настъпана, веднъж дори била ухапана по ръката, но тя никога не се сърди на животните. Не е ритана. Обича галопа и язди по мъжки. Знае, че някога дамите са сядали настрани на коня, но това не е за нея. Не крие, че и по характер, и по поведение е мъжкарана. Ако има страх от нещо, то е от самотата. И нещо твърде необичайно за едно момиче – плаче много рядко, и то от инат, ако нещо не стане така, както е поискала.

Всичко в тоалета ми за бала е подчинено на ездата, призна тогава Теа. СНИМКА: Ваньо Стоилов

„Още в първите дни на гимназията ме извикаха при директора, защото ступах една моя съученичка. Нарече ме „циганка“. Казах й, че не знае с кого си има работа и отказах да й се извиня. Сега сме приятелки“, спомня си Теа. Специалността, която завършва в гимназията, е „ветеринарен лаборант“. Избрала тъкмо това училище, за да може да помага на животните. Искала да запише „коневъдство“, но не се намерили достатъчно кандидати за такава паралелка, каквото гимназията преди време искаше да открие. Неотдавна тя имала и куче, и котка. Не са срамува да работи във фермата на баща си. Когато е на село, винаги е на крак сутрин от 6 часа, за да се грижи за добитъка. Мечтае да продължи с ветеринарна медицина в Тракийския университет и се готви по биология. Не се е явявала на предварителен изпит. Мечтае, когато завърши, да остане в България, мисълта за чужбина не я изкушава. Тя обича да кара и двуколка с впрегнат в нея кон.

„Когато препускам из полето с двуколката, си почивам истински, отпускам се“, споделя дванайстокласничката. Край Чирпан дори има специална писта за състезания с двуколки. Като тракийски колесници са, срявнява усещането Теа. А и името й от гръцки означава богиня. Дори и в пълното име на царицата Клеопатра имало Теа – богиня. В представите й пък една богиня винаги трябва да бъде на кон.

Кавалерът от бала на Теа влезе в ролята на помощник на ездачката. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Това божествено име избрала майка й Костадинка. Тя самата не си харесвала името, намира го за твърде обикновено. „Реших, че дъщеря ми заслужава по-специално име. Родих Теа млада, нямах още 18 години. Знаех, че ще я кръстим на свекърва ми – баба Тодорка, затова прегледах всички имена, които започват с буквата Т. Харесах Тея, но с буквата а накрая ми се стори по-хубаво. Така и я записах, баба й е широко скроена, прие идеята ми“, разказва пред „24 часа“ майката на абитуриентката. Тя подкрепа дъщеря си във всичко, не се възпротивила и на намерението й да иде на бала си с кон.

„А Тюмен е красавец, веднъж на състезание в Симеоновград го обявиха за най-красивия кон в България“, гордее се с избора си Теа. Признава, че досега го е яздила само два пъти, но не се притеснява от издънка на бала. Когато разбрали за намерението й да дойде на бала с кон, мнозина от съучениците й казали направо, че няма акъл. Други признали, че се страхуват от животното. Но до момента никой от тях не е пожелал да поязди заедно с Теа в паметната вечер. Дори и класният й ръководител Георги Георгиев, за когото класът на Теа ще бъде първият завършил випуск в учителската му кариера. Всичко при подготовката на бала за момичето е подчинено на идеята за абитуриентската езда. Първо, разбира се, роклята. Теа държи тя да остане в тайна, но открехва, че по идея на шивачката й роклята е къса отпред и дълга отзад, за да бъде удобна за ездата. Червена на цвят. В тоалета на момичета е предвидена и голяма червена роза в смолистите й коси. Класика – червено и черно. Засега прическата не е решена, но обувките ще бъдат с висок ток. Което няма да пречи на ездата, тъй като конят се управлява с повода, а не се пришпорва, обяснява ездачката.

Прическата на ездачката ще стане ясна в последния момент, но за Тюмен вече се знае, че го чакат специални процедури за бала. Гледачите ще сплетат и гривата, и опашката му по един и същи начин – така, че да изглеждат на квадратчета. За да язди на бала, Теа трябва да вземе специално разрешение от община Стара Загора. Представя си, че ще се качи на коня някъде около сградата на съда и ще измине с него 200-300 метра до парк „Пети октомври“ – мястото, където обикновено се събират абитуриентите в града на липите. Кратко разстояние, но достатъчно, за да събере очите на връстниците й и техните гости. И на нейните гости – Теа се готви да посрещне 150 човека за бала си. „Разбрах, че с коня мога да стигна само до северния тротоар на централната улица „Цар Симеон Велики“, няма да вляза с него в ресторанта, я!, смее се Теа. Но разстояние достатъчно, за да влезат с Тюмен в новините.

Доскоро по този маршрут в Стара Загора яздеха патрулите на конната полиция, но от няколко месеца полицейският ескадрон е закрит заради нуждата от икономии. Деветте МВР-коня са изпратени в София, а униформените им ездачи са преназначени на други длъжности. Със сигурност абитуриентската езда на Теа и Тюмен в центъра на Стара Загора ще възкреси и спомена за тях.

И до днес Теа Димитрова остава една от най-нестандартните абитуриентки в Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Източник: zajenata.bg