Диетоложката на всички звезди Енджи Касабие разкри как да отслабнем с лекота и без глад. Ексклузивно интервю

Диетоложката на всички звезди Енджи Касабие разкри как да отслабнем с лекота и без глад. Ексклузивно интервю

Д-р Енджи Касабие е родена в Бейрут (Ливан). Учила е в “Интернешънъл Колидж IC”- Бейрут.

През 1992 г. заедно със семейството си идва за за малко време в България, след това се връща отново в Бейрут. По-късно баща й решава да развива друг бизнес в България и отначало семейството поема към София. Тогава Енджи Касабие учи в “Инглиш Академи”, а след това записва висше образование – “Медицина”. През 2014 г. д-р Касабие е асистент в Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене в Медицинския университет. Паралелно защитава магистратура и докторантура във Вашингтонския университет със специалност “Диететика”.

През 2006 г. Енджи създава първата компания в България за здравословно и диетично хранене – AND DIET. Сред клиентите й бихме могли да открием много родни и чужди знаменитости.

Мая Ковачева

– Д-р Касабие, вие сте един от най-известните диетолози, след празниците хората са прекалили с храненето, какви съвети бихте им дали сега? Как да върнат предишната си форма?

– Най-важното, което бих препоръчала на вашите читатели, е никакво гладуване. Отказвайки храната, ние задължително влизаме в затворен кръг на гладуване, после преяждане и последващо напълняване. Трябва да се храним редовно. Минимум пет пъти на ден – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Имайки тези пет приема от храна за деня, ние трудно можем да преядем – тъй като не се стига до момент на прегладняване. Много е важно количеството в умерени дози и баланс на всекидневното меню. Да съдържа всички основни групи храни – въглехидрати, белтъчини и мазнини, включително необходимите ни микро- и макронутриенти. Да не забравяме и водата, която е от изключително значение не само за диетата, но и за общото здравословно състояние на организма. Минимум 2-2,5 литра вода на ден, равномерно приета през целия ден.

– Какво е вашето отношение към диетите?

– Харесвам всяка диета, която не изключва основните групи храни, при която няма забрана на жизненоважните за тялото нутриенти. Тя е нужно да е разнообразна, здравословна и добре балансирана.

 

– Какъв е според вас идеалът за красота? Може ли една по-пухкава дама да бъде и красива, без да се подлага на хранителни режими и диети?

– Красотата и здравето вървят ръка за ръка. Желая да обърна внимание, че има огромна разлика между строга диета, базирана на лишения, и здравословен хранителен режим. Не само дамите, а и мъжете, и децата трябва да спазват режим на хранене, базиран на техните нужди на организма, за да бъдат красиви, дори да са по-закръглени. Мога да допълня, че дрехата също играе своята роля. Ако сме по-пухкави, трябва да прикрием тази част от тялото, която не харесваме, и да подчертаем онази, която искаме да изпъкне.

 

– Във Франция забраниха прекалено слабите модели, защо в България все още има култ към кльощавите момичета?

– Забраната идва по препоръка на Световната здравна организация – поради зачестилите болести от непълноценно и небалансирано хранене. Ежедневно милиони хора, в това число и деца, умират вследствие на преките и косвени последици от гладуването. Анорексията и булимията са бичът на съвременната жена. Ето защо се налагат подобен вид строги мерки. Модната индустрия също изцяло промени концепцията си. Ако преди време се наблягаше на дрехата върху даден манекен, то той трябваше да е незабележим (буквално кожа и кости), сега се набляга как дрехата ще допълни жената да изпъкне. Свидетели сме как надделя модата на женските тела с изразени форми (дупе, талия, гърди). В България също навлиза, просто по-бавно, отколкото ни се иска.

 

– Има ли вредни храни? Кои са те?

– Аз лично, като диетолог, не забранявам на моите пациенти нито една храна. На мнение съм, че по-добре да позволя в менюто им да присъства „лошият” продукт, отколкото да го забраня и той да стане още по-желан. Да, има по-качествени, по-пълноценни за тялото храни и такива, които дават само „празни” калории, без никаква хранителна стойност, но приемайки ги в умерени количества, в даден прием от деня, тогава ние намаляваме „лошия” им ефект. Всички знаем кои са те: сол, рафинирана захар, бели брашна, хидрогенирани масла, сладки газирани напитки, алкохол и всички произлизащи от тях продукти.

 

– Каква е ролята на психиката в процеса на отслабването?

– За да успеем във всяко едно начинание, в това число и стартирането на нов режим на хранене, ни е нужно добро състояние на духа. Добрата психическа нагласа идва от спокойствието, че нямаме забрани относно любимите ни храни, увереността, че това ще ни помогне за по-добро здравословно състояние, че ще изглеждаме по-добре и ще се чувстваме по-добре.

–    Какво мислите за хапчетата и хранителните добавки за отслабване?

–    Магически хапчета за отслабване няма, дори трябва да сме внимателни, защото повечето от тях са вредни за организма. За хранителните добавки на изцяло природна основа съм съгласна да бъдат приемани като допълнение към дневното меню. Рязкото спадане на качеството на хранителните продукти, генномодифицираните храни, все по-голямата замърсеност на въздуха, водата, почвата и т.н. налагат страничен прием на продукт с висока биологична стойност.

–    Каква все пак е тайната на добрата фигура?

–    За съжаление, за да поддържаме добра фигура, не е достатъчно само да се храним здравословно, да пием повече вода, не е достатъчно и само да се движим или да тренираме усилено, не е достатъчен и масажът или поддържащите процедури. Необходимо е да съчетаем всичко това и да успеем да го продължим във времето. Диета за седмица или две, тренировки за един месец никога не водят до така желания резултат. Дори понякога имат обратен ефект.

–    На кои известни личности сте помогнали да се справят с проблемите с теглото?

–    Аз не разделям своите пациенти на известни и не. За мен всички са равни и с еднакво усилие се борим. Просто едни са по-взискателни, други по-усърдни, трети с по-слаба мотивация, четвърти по-мнителни и т.н. Мога да споделя, че актьорите от екшъна „Непобедимите”, като Силвестър Сталоун, Брус Уилис, бяха за мен най-голямото предизвикателство. Всеки един от тях (а те не бяха малко) имаше свои изисквания за това как трябва да изглежда, как да го постигнем и как да го поддържаме.

Източник: zajenata.bg