Помните ли сериала 1001 нощ? Вижте как изглеждат актьорите днес, 10 години по-късно! (Снимки)

Помните ли сериала 1001 нощ? Вижте как изглеждат актьорите днес, 10 години по-късно! (Снимки)

На 07-и октомври 2006-а по турската телевизия Kanal D се завърта един съвременен прочит на приказката за Шехерезада . Сериал, в който зрителите се докосват до огромната любов на прочут бизнесмен и негова служителка, започнала с едно неприлично предложение.

С две думи – „1001 нощ“ … В момента сагата за Шехерезада жъне огромни успехи в Латинска Америка.
„1001 нощ“ бе и първият излъчен у нас турски сериал . Какво се случва с актьорите, въплътили се в едни от най-любимите ни образи, през тези десет години? Една част от тях и до днес са под постоянния обектив на камерите, а други вече са се оттеглили от телевизията и градят кариера в театъра и голямото кино.

Халит Ергенч бе Онур Аксал
 

 

Преди да изиграе главната роля в „1001 нощ“, Халит Ергенч е известен в Турция като разнопланов и перспективен актьор. Към това ще добавим, че е и сложна личност … Подобна на героя му в сериала, предизвикващ противоречиви, но дълбоки чувства. Но никой не е застрахован от превратностите на съдбата. На снимачната площадка той среща своята голяма любов – екранната му партньорка Бергюзар Корел (Шехерезада). След приключването на снимките двамата сключват брак. Ражда им се син – Али.

Професионалните ангажименти на Халит Ергенч растат, а с това и неговата популярност и хонорар. Световна известност му носи ролята на Султан Сюлейман Великолепни в историческата сага “ Великолепният век „. След приключване на снимките на сериала, актьорът се отдава на заслужена почивка и постоянно чете сценарии. Снима се във филма „Али и Нино“ (Ali & Nino), където му партнира Екин Коч („Великолепният век: Кьосем Султан“). Наскоро турските медии обявиха, че 45-годишният любимец се е съгласил да участва в нов сериал, предвиден за излъчване от тази есен.

 

Бергюзар Корел бе Шехерезада Евлиаолу
 

 

Шехерезада е ключова за кариерата на Бергюзар Корел роля. Именно тя изстрелва днес 33-годишната актриса на върха. След кратка почивка и преди сватбата си с Халит Ергенч, тя се снима във филма „Долината на вълците: Ирак“ (Kurtlar Vadisi Irak), където изиграва арабската принцеса Лейля. След това Берг се отдава на грижите на сина си. Когато малкия Али пораства достатъчно, Корел се включва с епизодична роля във „Великолепният век“, а след това се снима в сериала „Безкрайна песен“ (Bitmeyen sarki), в който играе ролята на майка, разделена от детето си по принуда. Изключително успешен за актрисата е „Справедливостта на Кара“, чийто първи сезон бе излъчен и у нас. Там Бергюзар Корел си партнираше с Кенан Имирзалъолу. В кримката актрисата пресъздава съдийката Фериде. Събитията в поредицата ни пренасят през 70-те години на миналия век – тогава, когато сред юристите доминират предимно мъже.

 

Ефе Чънар бе Каан Евлиаоулу
 

 

Малчуганът, който изигра сина на Шехерезада и спечели любовта на зрителите, вече е тинейджър. Ефе е на 14 години и продължава своето образование. Младежът все още не знае дали ще продължи с актьорската професия. С Бергюзар Корел са добри приятели и до днес. В свое интервю Чънар споделя, че не е любител на социалните мрежи и няма много „интернет приятели“. Ефе се е снимал и в още един сериал – „Галип Дервиш“ (Galip Derviş), но в момента се е отдал изцяло на ученето.

 

Тарду Флордун бе Керем Инджеоуглу
 

Тарду Флордун и Джанан Ердугер

В „1001 нощ“ Тарду се разкрива като великолепен актьор, който би предал драматизъм във всеки един момент.

Талантът му бива забелязан и от режисьорите на пълнометражното кино. Флордум заснема цели седем филма за десетилетие. В лентата „Тази жена“ (O Kadın) играе романтичният музикант Окан. В „Бехзад: Съхраних те в сърцето си“ (Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm) пък е детектив, който е по следите на сериен убиец. А последният му проект е трилъра „Диапазон“ (Silsile).

 

Джейда Дювенджи бе Бену Атаман
 

Сватбата на Джейда Дювенджи
 

За разлика от своята героиня, която е скромно момиче, в живота Джейда е много енергичен и оптимистичен човек. Освен актриса в сериали, тя е телевизионна водеща. Наскоро дори издаде рисувана детска книжка „Ежедневник“. Джейда е и върл защитник на животните. Всичко това в паралел с актьорската работа. Последният сериал, в който Дювенджи се снима, е „Марал“ (Maral) с уачстието на Хазал Кая. Но най-важното събитие в живота й е сватбата с актьора Бюлент Шакрак. За Джейда това е трети брак. Наскоро стана известно, че актрисата очаква дете и в момента тя се радва на бременността си.
 

Метин Чекмез бе Бурхан Евлиаоулу
 

Метин Чекмез в кадър от сериала „Част от мен“
 

Трудно е да повярвате, но първата роля на Метин на театрална сцена е била тази на Хамлет. В „1001 нощ“ той играе Бурхан – мастит бизнесмен, глава на огромно семейство и свекър на Шехерезада, който трудно прощава на снаха си за смъртта на сина му Ахмед.

Метин Чекмез е икона за турското кино и телевизия. След „1001 нощ“ българските зрители го видяха и в „Огледален свят“, където се превъплъти в ролята на беден портиер и баща на Ферия (Хазал Кая). В момента отново го виждаме да играе бизнесмен с огромно семейство зад гърба си – в „Част от мен“. Но може би една от най-интересните му роли е в сериала „20 минути“, където пресъздава образа на корумпиран министър, безмилостен в своето отмъщение.
 

Демир Ергюн бе Али Кемал Евлиаоулу
 

Демир Ергюн на кориците на водещи аржентински списания
 

Демир Ергюн влиза в „1001 нощ“ съвсем случайно. Той е син на емигранти, живеещи във Франция. Там е участвал в малки театрални постановки. След завръщането си в Турция бива одобрен за ролята на Али Кемал. „1001 нощ“ е дебютен сериал за Демир. След това се снима в комедията „Откаченото училище“ (Çılgın Dersane). В момента Ергюн е преподавател по актьорско майсторство в театрална школа, но признава, че истинската му страст е режисурата.

През 2015-а „1001 нощ“ е продаден в Аржентина и други латиноамерикански страни. Това отново донася популярност за 46-годишния актьор, който е често канен в Латинска Америка за интервюта в тамошни телевизии.

 

Мелахат Абасова бе Мехрибан
 

Мелахет Абасова на премиерата на филма „Махмут и Мерием“ в Баку

 

В „1001 нощ“ Абасова изиграва ролята на Мехрибан – жената, станала донор на малкия Каан. Всъщност Мелахет пристига в Турция години преди да започнат снимките на „1001 нощ“. В съседката ни я отвежда любовта. Актрисата се снима в копродукцията на Азербайджан и Турция „Махмут и Мерием“ (Mahmut ile Meryem), която се радва на огромен успех. Сега 46-годишната звезда играе в държавна театрална трупа в Истанбул, но „1001 нощ“ й носи огромна популярност в родния Азербайджан, където често гостува и режисира спектакли.

 

Мерт Фърат бе Бурак
 

Мерт Фърат на премиерата на филма „Имало едно време“
 

Още един забележителен турски актьор, който стана любимец на зрителите. В момента Мерт е изключително зает. През февруари се състоя премиерата на последния му филм – „Имало едно време“ (Bir Varmış Bir Yokmuş). От финализирането на „1001 нощ“ до момента, 35-годишният актьор се е снимал в общо 14 проекта. Това само по себе си говори за неговия огромен работохолизъм. Малцина знаят, че Фърът се изявява и като сценарист и често се снима в проекти по свои истории. Негови са три от сериалите, в които самият той изпълнява главна роля.

 

Джанан Ердюгер бе Еда Акънай
 

Джанан Ердюгер в кадър от „Войната на розите“
 

Героинята на Джанан се появява в края на втори сезон на „1001 нощ“, но успява да създаде доста проблеми на основните действащи лица. Любовната история между Еда и Керем се пренася и извън снимачната площадка. Тарду и Джанан са били гаджета до 2013-а, след което се разделят. Русокосата Джанан Ердюгер се снима в дузина проекти, а българските зрители в момента я гледат в последния й – “ Войната на розите „. 38-годишната красавица наскоро се включи и в игрален филм – „Плътно прилепнала рокля“.

 

Еге Айдан бе Енгин Кайаоулу
 

Сватбата на Еге Айдан и Севилай Йълмаз
 

Ролята на Еге в приказката за Шехерезада е нееднозначна. Да разделиш една дълбоко влюбена двойка, любима на хиляди фенове, е трудна задача. С нея обаче 57-годишният актьор се справя блестящо.

Айдан дълги години се снима в сериала „Бехзад“ (Behzat Ç.), рамо до рамо с Тарду Флордун и Джанан Ердюгер.

В ежедневието си ветеранът демонстрира силна енергичност, на пук на възрастта. Миналото лято Еге се ожени за дългогодишната си приятелка Севилай Йълмаз. Меденият месец на гълъбчетата продължава вече цяла година…

 

Томрис Инджер бе Надиде Евилаоулу
 

 

Актрисата, играеща ролята на Надиде – бабата на Каан и жената на Бурхан – Томрис Инджер, през есента на миналата година напусна този свят след няколкомесечна борба с рака. Както знаете, тя е родена в България. Последният сериал, в който Инджер е участвала, е „Семеен закон“ (Racon Ailem İçin). През дългата си творческа кариера Томрис се е снимала в над 22 филма и сериала.

 

През 2009-а актьорите, играещи главните роли в „1001 нощ“, гостуваха в „Шоуто на Беяз“ (Beyaz Show), където изпълниха заедно песента  „Моята самота“ , чийто видеоклип можете да гледате със субтитри на български.

Източник: zajenata.bg