Диета Зоната, с която Руслан Мъйнов свали 25 кг

Диета Зоната, с която Руслан Мъйнов свали 25 кг

Свалих 25 килограма за една година, похвали се Руслан Мъйнов в студиото на Би Ти Ви. За него това е равно на подвиг в мирно време, защото стремежът му да отслабне от години не бележи трайни успехи.

„Предразположен съм към тежка категория, защото майка ми е пълничка, а и винаги ядяхме много пържено и мазно“, обяснява комикът.

„В тайната да определям сам собственото си тегло ме светна шефът на синдикатите на „Лукойл“ Минко Минков. Видях го на едно наше мероприятие – отслабнал 30 кг. И не само втален, ами жизнен, усмихнат, щастлив,а не посинял и каталясал от глад, който мрази целия свят. Бях чувал преди това за “ Зоната “ и като видях насреща си лъчезарен човек, пълен с енергия и живот, стопил 30 кила, се зарибих…“.

Извън майтапа казва: „Отговорно и дебело подчертавам – това не е диета, а начин на хранене . Защото не се лишаваш от нищо, няма забрани – това не яж, онова не яж. Всичко е въпрос на комбинация кое с кое ядеш. Отразява се прекрасно на здравето, а отслабването идва като бонус. Ако пък си под необходимите килограми – ще ги качиш. Защото идеята е да се вкарат хормоните в баланс чрез храненето.

Усеща се понякога, че е станал като подвижна реклама на този вид хранене. Доволен е, ако съветите му биха помогнали на някого да се чувства нов човек. Това обаче не става бързо, както всеки иска. „Нямам спомен кога дойде резултатът с килограмите, но със сигурност отслабнах не за месец, а за много по-дълъг период. То си е постепенен процес. Можеш да отслабнеш рязко, ако правиш някаква диета. Но тук идеята е не да свалиш 30 кила, да ти увисне кожата, да ти се разтреперят коленете и да не знаеш какво да правиш, а после да качиш два пъти по толкова.

Диета Зоната – Основни принципи

 

При “ Зоната “ се храниш нормално, въпросът е да вкараш храната в пропорциите и тогава започваш естествено да сваляш килограми. Мъйнов чул, че има нещо публикувано в интернет по темата, но информацията там била доста объркана, защото с малко думи се обяснявало за много неща и хората не знаели какво да правят. Номерът в този начин на хранене е да се балансират протеините с въглехидратите и мазнините, да се спазва съотношението между инсулина и глюкагона. (Глюкагонът е един от трите основни хормона, пряко свързан с обмяната на въглехидратите в организма. Той помага за разграждането на гликогена в черния дроб и така повишава нивото на кръвната захар. Инсулинът пък действа обратно, той е единственият хормон, който намалява нивото на кръвната захар – бел. ред.)

Мъйнов го обяснява простичко – като приемаш въглехидрати, те произвеждат в организма инсулин. А богата на протеини храна стимулира отделянето на хормона глюкагон. Идеята е те да бъдат в баланс, защото, когато едното е в повече от другото, започваш да трупаш килограми. За комика най-важното е, че в храненето няма забрани.
„Този режим не ме лишава от нищо, няма табута. Ядеш всичко, каквото искаш. В книгата има таблици и виждаш коя храна какво съдържа повече – въглехидрати, протеини или пък са смесени. Таблици ориентират по колко от какво трябва да ядеш. Няма табута. Пие ти се вино – пиеш!

Вярно, алкохолът има калории. Но ти не броиш калориите, в този случай броиш въглехидрати. Слагаш срещу тях протеини и си „шест“.

Равносметката от октомври досега е видна отвсякъде, особено ако в скечовете на „Комиците“ застане до Любо Нейков: Вярно, отслабнал съм 24-25 кг. Но най-важното е, че се чувствам жизнен, щастлив и с апетит“.

Правила на хранене в „Зоната“

Д-р Бари Сиърс съветва да се храним всеки ден според едно желязно правило – въглехидратите да са 40% от менюто, а протеините и мазнините да са по 30% . За улеснение е групирал в примерни менюта храните от протеини и от въглехидрати.
Най-важно е да се контролират нивата на инсулин. Това води до оптимална работа на организма, при която човек не се уморява физически и умствено и няма проблеми с излишни мазнини.

Такова хранене не е от ден до пладне, а се препоръчва до живот. Неудобството е, че на всяко ядене трябва да се изчисляват и калориите. Те не трябва да надхвърлят 500 ккал за основно хранене и 100 ккал за междинно.
Препоръките са като при всички диетолози – много сурови зеленчуци, плодове, ядки и 1,5-2 литра вода. Изхвърлете наситените мазнини, полуфабрикатите и соленото от менюто.

Диета Зоната – Зонови Блокове
Диета Зоната – предимства и недостатъциДиета Зоната – Основни принципиДиета Зоната – Рецепти и Меню за 7 дни

Приемането на много въглехидрати означава по-голямо производство на инсулин, а той е отговорен за натрупването на мазнини в коремната област и ханша. Спасението са протеиновите храни , които отключват хормона глюкагон , който пък има обратно действие на инсулина и изгаря подкожните мазнини .
 

Loading the player…

Източник: zajenata.bg