БЕЗБРОЙ БЪЛГАРИ ИЗТРЪПНАХА, НИКОГА НЕ Е БИЛО ТОЛКОВА СТРАШНО! ОГРОМНА ТЕРОРИСТИЧНА ЗАПЛАХА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!

БЕЗБРОЙ БЪЛГАРИ ИЗТРЪПНАХА, НИКОГА НЕ Е БИЛО ТОЛКОВА СТРАШНО! ОГРОМНА ТЕРОРИСТИЧНА ЗАПЛАХА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!

Advertisement:

За безпрецедентна терористична заплаха, надвиснала над Великобритания, предупреди вчера шефът на МИ 6 Алекс Янгър, цитиран от „Дейли мейл“.

Той е заявил, че „много организирани“ клетки на „Ислямска държава“ се възползват от хаоса, който Владимир Путин предизвиквал в Сирия, за да заговорничат за смъртоносни нападения против Обединеното кралство.

В публична реч – нещо което действащ шеф на външното разузнаване прави за първи път – Янгър е припомнил, че 12 големи заговора са били парирани в последните три години.

Advertisement:

„Докато говоря, високо организирани външни структури за планиране на нападения в Даеш (арабското съкращение на ИДИЛ)… замислят начини да вършат насилие против Обединеното кралство и нашите съюзници, без им се налага да напускат Сирия“, е казал Янгър.

Човекът, известен като С (произнася се „Си“), изрази мрачната си преценка в реч от щаба на МИ 6, в която обвини Путин, че се опитва да превърне Сирия в „пустиня“, пише масовият британски всекидневник.

 „Мащабът на терористичната заплаха е безпрецедентен – е подчертал 53-годишният офицер. – Разузнаването на Обединеното кралство и службите за сигурност пресякоха 12 терористични заговора от юни 2013 г. досега. И МИ 5 (контраразузнаването) и полицията продължават да водят стотици разследвания спрямо онези, които смятат да извършат или подкрепят терористични зверства против нашите граждани.“

Advertisement:

Има опасения, че фанатици от ИДИЛ ще насочат нападения против Великобритания, така както в миналото го правеше Ал Кайда, се казва в публикацията.

Те освен това разпалват пропаганда, която подтиква хора, установили се в Обединеното кралство да кроят атаки от името на ИДИЛ.

Така наречените „самотни вълци“ във Великобритания също са приканват към нападения, използвайки социалните мрежи и интернет.

Янгър беше унищожителен в своето осъждане на действията на Владимир Путин, пише „Дейли Мейл“.

Шефът на МИ 6 е подхвърлил, че тези действия правят по-вероятно едно терористично нападение в Обединеното кралство.

Служители по сигурността (цитирани от всекидневника анонимно) смятат, че руските бомбени атаки (в Сирия) подклаждат екстремизма и превръщат Сирия в провалена страна, от която може да се заговорничи за терористични нападения.

Янгър е атакувал „руското поведение в Сирия, свързано с това на дискредитирания режим на Асад“.

Той упреква Москва, че „дефинира като терорист всеки, който се противопоставя на едно брутално управление и така отчуждава точно онази група, която би била на нейна страна, ако става дума да бъдат разбити екстремистите“.

„Междувременно в Алепо Русия и сирийският режим се стремят да направят пустиня… Човешката трагедия къса сърцето ни“.

Изявленията на Янгър съвпадат с резкия тон към Русия от страна на политиците в САЩ, Франция и други западни страни. Той особено се изостри, след като по-рано тази есен Вашингтон прекъсна взаимодействието си с Русия по сирийската криза, а правителствените сили в страната постигнаха серия военни успехи против бунтовниците.

Advertisement:

Източник: bradva.bg