ДРАКОНОВСКИ МЕРКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА! СПИРАТ И СВАЛЯТ НОМЕРАТА НА МЯСТО ДОРИ И ЗА СЪВСЕМ МАЛКО АЛКОХОЛ!

ДРАКОНОВСКИ МЕРКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА! СПИРАТ И СВАЛЯТ НОМЕРАТА НА МЯСТО ДОРИ И ЗА СЪВСЕМ МАЛКО АЛКОХОЛ!

Advertisement:

КАТ ще има право да сваля и двете регистрационни табели – отпред и отзад, на колата на шофьор, хванат да шофира дори със съвсем малко концентрация на алкохол в кръвта, а именно санкцията ще се налага на шофьори с над 0,5 промила алкохол. 

Това решиха депутатите, след като приеха промени в Закона за движение по пътищата на второ четене.

Advertisement:

Табелите ще се свалят за срок от 6 до 12 месеца, а след като срокът изтече, колата трябва да се регистрира наново по всички процедури. 

Advertisement:

Първоначалното предложение беше да се сваля само едната табела на колата. Мартин Димитров от реформаторите посочи, че кола с дори една свалена табела е достатъчно доказателство, че нещо не е наред с този автомобил. „Дайте си сметка, че тези коли, на които са махнати и двете регистрационни табели, не могат да бъдат идентифицирани по никакъв начин – не могат да понесат никаква отговорност”, аргументира се той.

Цветомир Михов от ГЕРБ е за сваляне на двете табели, тъй като „нищо нямало да попречи на подпийнал шофьор да продължи да шофира и с една табела”.

Advertisement:

С промените в закона народните представители решиха още да бъде отнемана книжката за срок от 6 до 12 месеца, ако водачи на автомобил бъдат хванати с над 0,5 промила или след употреба на наркотици, ако хванатите откажат дрегер, санкцията е абсолютно същата.

Скорост, гонки, магистрали

Народните представители решиха и свидетелството за управление временно да се отнема на собственик, който при управление на МПС превиши максимално разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч за срок от 1 месец.

Интересна става глобата за каране с превишена скорост. Когато позволената скорост в населено място е 50 км/час, а шофьор я превиши, той ще плаща глоба 50 лева на всеки 5-ти километър отгоре. А началната ще е 700 лева за населено място, 600 лева – извън населено място. При опасни товари и обществен превоз глобата ще е 1000 лева. 

Свидетелството ще се отнема временно и на собственик, който допуска, организира или предоставя управлението на автомобила си на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата, така наречените гонки – за срок от 3 месеца.

Цяла година няма да имат право да управляват автомобил, шофьори, ако са участвали в гонка – глобата за тях ще е грандиозна – 3000 лева. 

Ако колата не е регистрирана или пък няма табели, водачът й ще остава без книжка за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева.

Заради зачестилите нарушения за движение в насрещното на магистрала, депутатите вкараха и нов параграф – 3 месеца ще се отнема книжката на шофьор, който кара в насрещното, а глобата за него ще е 1000 лева.

Приключва и сагата с актовете за неправилно паркиране. Сложат ли ти го на стъклото – край, счита се за връчен. Така ще  отпадне бумащината по издирване на нарушителите и тяхното глобяване, които сега могат да бъдат санкционирани, чак след като им бъде връчен фишът или доставен по пощата.

Младите шофьори

Ограничения се въвеждат и за младите неопитни шофьори – освен че те са задължени да слагат стикер на стъклото на колата си, че са с малък стаж зад волна, освен че вече им беше забранено да шофират сами след 00 часа нощем, а само с придружител с над 3 години стаж, при вземане на книжка те ще получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 контролни точки ще получи след придобиване на 24 месеца стаж зад волана.

Студентите

След като народните представители приеха новия Закон за движение по пътищата с нови по-строги санкции за гонки, скорост и употреба на алкохол зад волана, председателят на Комисията по транспорт, който бешеи негов вносител Настимир Ананиев от Реформаторския блок, благодари на парламента. А след това призова: „Честит празник, студенти, но карайте внимателно, не карайте пили и не позволявайте на вашите приятели да карат пили. Не само днес, а никога”.

Началникът на Пътна полиция Бойко Рановски пък коментира, че от март месец има хванати 1063 водачи, които са карали след използване на наркотици. Това е масово явление в момента. 

Източник: bradva.bg

Advertisement: