БЪЛГАРИЯ ЗАТАИ ДЪХ, ТЕЛЕФОНЪТ НА БОРИСОВ ЗВЪННА! СУПЕР ВАЖНО Е, ОТ ТОВА ЗАВИСИ ДЕ БЪЛГАРИЯ ПОТЪВА

БЪЛГАРИЯ ЗАТАИ ДЪХ, ТЕЛЕФОНЪТ НА БОРИСОВ ЗВЪННА! СУПЕР ВАЖНО Е, ОТ ТОВА ЗАВИСИ ДЕ БЪЛГАРИЯ ПОТЪВА

Advertisement:

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с ръководителя на изпълнителната власт на Ислямска република Афганистан д-р Абдула Абдула.

Двамата са обсъдили възможността за подписване на двустранно споразумение за реадмисия между България и Афганистан и са постигнали съгласие външните министри на двете страни да започнат активна работа по подготовката на документа. 

Advertisement:

Заради размириците на 24 ноември бяха задържани 18 имигранти от центъра за настаняване в Харманли. След бунта стана ясно, че всички афганистанци от лагера в Харманли ще бъдат отведени във фургонно селище в Любимец, а в бежанския лагер ще останат само сирийски семейства. Над 200 мигранти се съгласиха да бъдат върнати в родината им. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък обяви с помощта на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“ ще бъдат експулсирани общо 400 афганистанци, пише офнюз.бг. 

Advertisement:

По време на разговора Борисов е подчертал ангажираността на България към възстановяването и развитието на Афганистан, но е изразил загриженост във връзка с нарастващия миграционен поток от страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов благодарил за оказаното съдействие от афганистанска страна при подготовката на документите на афганистанските граждани с неуреден статут на територията на България, които са пожелали доброволно да бъдат върнати в родината си.

Advertisement:

По време на разговора д-р Абдула е благодарил на министър-председателя Бойко Борисов и на България за дейността на българския контингент в Афганистан.

Източник: bradva.bg

Advertisement: