Усмивките ни паднаха, мечтите за море се отдалечиха! Климатологът Георги Рачев замрази народа! Снегът и студът ще продължат до

Усмивките ни паднаха, мечтите за море се отдалечиха! Климатологът Георги Рачев замрази народа! Снегът и студът ще продължат до

Advertisement:

Такова чудо не е имало през последните 30 години

Зимата ще се задържи необичайно дълго, прогнозира климаторогът доц.Георги Рачев в ефира на БНТ.

Той подчерта, че и сега студените дни са прекалено много. В София температурите са под нула цяла седмица, а на други места – над 60 часа градусите са под -10.

Advertisement:

„Вятърът ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон. Нов сняг очаква утре Източна България и Родопите“, добави той.

Според него, ситуацията тази година е много рядка и не е наблюдавана в страната през последните 30 години. Освен ниските температури, вятърът създава впечатление за още по-студено.

„Предупредихме да подготвят роторните машини, защото няма как с обикновени машини да се изчистят пътищата, при тези количества сняг. Очакваме и нови снеговалежи в Източна България и Родопите, който идва с циклон още в сряда”, допълни климатологът.

Advertisement:

Климатологът увери, че на Великден, през април, ще могат да се карат ски, защото още ще има сняг.

Според него, валежите от сняг ще има още няколко седмици напред и едва ли не до Великден ще имаме сняг, но само в планината. Но пък сезонът за каране на ски ще продължи със сигурност до средата на април”, допълни той.

„Няма да стане по-студено. Екстремни и крайни са темпераутите за Балканите. Още от четвъртък ни чакат положителни температури, които ще продължат до събота. В неделя ще захладнее, но няма да се стигне до тези ледени температури, на които се нагледахме“, заяви доц.Рачев.

Advertisement:

Източник: bradva.bg